Απο το 325 μ.Χ. το παλαιότερο μπουκάλι στον κόσμο είναι σχεδόν 1.700 ετών! Πρόκεται για μία γυάλινη φιάλη σε μορφή αμφορέα με δυο χειρολαβές σε σχήμα δελφινιού στον λαιμό της.

Το Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας φιλοξενεί το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού το οποίο έχει magnum μέγεθος (1,5 λίτρων)! 🍷

Το μπουκάλι αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι προοριζόταν να συνοδεύσει το ζευγάρι στο ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή, διατηρεί μέσα υγρό.

Το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πιθανό να αποτελούνταν από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην σημερινή σύγχρονη Γερμανία.

👉 Είναι όμως αυτό το «κρασί» ασφαλές στην κατανάλωση;

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται το υγρό, μέσα στο παλιότερο μπουκάλι του κόσμου, είναι ασφαλές για κατανάλωση!

👉 Πως;

Αρχικά, γιατί το κρασί σφραγίστηκε με κερί και όχι με φελλό – ο οποίος θα είχε σαπίσει στα ενδιάμεσα σχεδόν 2.000 χρόνια και, επίσης, χάρη σε ένα παχύ στρώμα ελαιολάδου, το οποίο προοριζόταν να διατηρήσει το κρασί μέσα στο μπουκάλι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ήταν γευστικό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λόγια της καθηγήτριας Monkia Christmann στο Futurism «Μικροβιολογικά μάλλον δεν είναι χαλασμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έφερνε χαρά στον ουρανίσκο».

Ο Ludger Tekampe,επίσης, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνος για τη στέγαση του υγρού το περιέγραψε ως «εξαιρετικά σταθερό».

Πρόσθεσε, «δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν μπει αέρας στο κρασί».

Πολλοί επιστήμονες έχουν σκεφτεί να ανοίξουν το σφραγισμένο μπουκάλι για να αναλύσουν το υγρό που εμπεριέχει, αλλά ανησυχούν για το πως θα αντιδράσει το περιεχόμενο αν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα.