Τα τελευταία χρόνια τόσο στις προσθήκες των bar όσο και στις cocktail lists κάνει όλο και πιο συχνά τις εμφανίσεις της η mezcal! 🍸

Προερχόμενη από το Μεξικό, η mezcal είναι στενός συγγενής της τεκίλα.

Βέβαια αξίζει να πούμε οτι προϋπήρχε της τεκίλα, με την οποία μοιράζει αρκετές ομοιότητες, διατηρώντας όμως ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα.

⚫ Αρχικά το όνομα προέρχεται από το “mexcalli”, που στην αρχαία γλώσσα των Αζτέτκων σημαίνει αγαύη μαγειρεμένη στον φούρνο. Η αγάυη είναι ένα τοπικό φυτό του Μεξικού, που θυμίζει κάκτο. Η mezcal λοιπόν, είναι το παραδοσιακό απόσταγμα της καρδιάς της αγαύης. Λόγω του τρόπου παρασκευής της, έχει έναν έντονο καπνιστό χαρακτήρα, για το οποίο έχει γίνει διάσημη.

👉 Ποιες είναι οι διαφορές με την τεκίλα:

◾️ Mezcal μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε απόσταγμα που προέρχεται από το φυτό της αγαύης σαν α' ύλη, ενώ τεκίλα θεωρείται το απόσταγμα που χρησιμοποιεί για την παραγωγή του μόνο ένα είδος αγαύης, αυτό της μπλε αγαύης κατά 51% τουλάχιστον. Αντιθέτως, ηmezcalμπορεί να παραχθεί μέχρι και από τριάντα διαφορετικά είδη αγαύης με επικρατέστερο όμως αυτό του είδους Espadin.

◾️ H mezcal είναι έντονα καπνιστή, και επιπλέον έχει μια γήινη αίσθηση, αποτέλεσμα του ιδιαίτερου τρόπου παρασκευής της καθώς οι καρδιές του φυτού της αγαύης "καρβουνιάζονται" και ψήνονται μέσα σε λάκκους.

◾️ H mezcal παράγεται κυρίως στην περιοχή της Οαχάκα, ενώ η τεκίλα παράγεται αποκλειστικά στην πολιτεία του Χαλίσκο.