Πολλοί από εμάς έχουμε συνδυάσει την τεκίλα με άσχημα μεθύσια που δε θέλουμε ούτε καν να θυμόμαστε! Σχεδόν όλες τις φορές αυτό οφείλεται σε κακής ποιότητας σφηνάκια που καταναλώσαμε, και μάλιστα αρκετά από αυτά… Έτσι η τεκίλα είναι αρκετά παρεξηγημένη και πολλοί αποφεύγουν να δοκιμάσουν ξανά. Όμως η τεκίλα είναι ένα εξαίρετο ποτό, με μια μοναδική κουλτούρα και ιστορία.

Η τεκίλα έχει γενέτειρα το Μεξικό, και πιο συγκεκριμένα την ομώνυμη πόλη της Τεκίλα, στα δυτικά της χώρας. Εκεί, ο μύθος λέει ότι ένας κεραυνός χτύπησε μια αγαύη, ένα φυτό που μοιάζει με κάκτο, στην περιοχή μιας φυλής Ινδιάνων του Μεξικού. Εκείνοι τότε παρατήρησαν ότι το φυτό άρχισε να εκκρίνει ένα γευστικό και καυτερό υγρό, που όταν το έπινες σου δημιουργούσε ευχάριστα συναισθήματα. Το θεώρησαν δώρο σταλμένο από τους θεούς.

Σύμφωνα με τους Μεξικάνικους νόμους, για να θεωρείται ένα ποτό ως τεκίλα, θα πρέπει να παραχθεί εντός των συνόρων του Μεξικού, ενώ οφείλει να περιέχει τουλάχιστον 51% συμπυκνωμένα ζάχαρα γαλάζιας αγαύης, από 5 συγκεκριμένες περιοχές του Μεξικού.

Έχει πολλές εκφράσεις, ώστε να βρεις αυτή που σου ταιριάζει. Δοκίμασε μια ποιοτική τεκίλα είτε σκέτη, είτε σε κοκτέιλ, με τα δύο πιο διάσημα, την κλασσική Margarita και την απολαυστική Paloma, που τα τελευταία καλοκαίρια επανέρχεται δυναμικά!

Blanco

Blanco. Μπορεί να τη συναντήσετε ως silver ή και plata. Συνήθως δε περνάει παλαίωση, αν και υπάρχουν κάποιες ελαφρώς παλαιωμένες ως και 2 μήνες. Αυτό σημαίνει πως έχουμε “καθαρή” γεύση τεκίλας, ώστε να την απολαύσουμε σκέτη, παγωμένη, ή σε διάφορα κοκτέιλ, ή και παρέα με διάφορους χυμούς.

Joven

Joven, που σημαίνει νέος στα Ισπανικά. Μια έκφραση που συναντάμε σπάνια, αυτός ο τύπος συνδυάζει την τεκίλα blanco με μια πολύ μικρή ποσότητα παλαιωμένης τεκίλας. Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό των δύο κόσμων: τα καθαρά χαρακτηριστικά της blanco και τις πιο ώριμες ιδιότητες της reposado ή της extra añejo. Συνήθως έχει κεχριμπαρένιο χρώμα


Reposado

Reposado, που σημαίνει ξεκούραστη στα Ισπανικά. Πρόκειται για τεκίλα που έχει παλαιώσει σε βαρέλια ή ατσάλινες δεξαμενές για ένα διάστημα από 2 μήνες εώς και 1 χρόνο. Εδώ έχουμε αρώματα και γεύσεις αρκετά επηρεασμένες από την παλαίωση και το ξύλο, διατηρώντας όμως ένα κομμάτι από την αγνή γεύση της αγάυης. Ταιριάζει σε πολλά κοκτέιλ αλλά σίγουρα απολαμβάνεται και σκέτη


Αñejo

Αñejo, που σημαίνει “παλιά” στα Ισπανικά. Πρόκειται για τεκίλα που έχει παλαιώσει σε βαρέλια για ένα διάστημα από 1 εώς 3 χρόνια. Εδώ έχουμε ακόμα πιο γεμάτη γεύση και σκουρότερο χρώμα, με περίπλοκες γεύσεις μελιού, βανίλιας και μπαχαρικών, που θυμίζουν ελαφρώς ουίσκι! Απολαύστε την σκέτη ή σε ένα υπέροχο Old Fashioned!


Extra añejo

Η παγκόσμια ανάγκη για ultra premium προϊόντα δημιούργησε το 2006 αυτή την κατηγορία, που απαιτεί παλαίωση κατ’ελάχιστον για 3 χρόνια. Βαθύ χρυσό ή και κοκκινο-καφέ χρώμα, υπέροχη μαλακή αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη γεύση, αυτές οι τεκίλες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία!

 

Cristalino

H bonus κατηγορία, ένα στυλ που δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο Τεκίλας, αλλά το τελευταίο καιρό έχει γίνει trend! Συνήθως είναι μια añejo ή extra añejo τεκίλα που έχει φιλτραριστεί με άνθρακα, ώστε να χάσει το κεχριμπαρένιο χρώμα της και να μοιάζει σε μια blanco! Έτσι έχουμε τις περισσότερες γεύσεις και αρώματα μιας παλαιωμένης τεκίλας, με το διάφανο χρώμα μιας “φρέσκιας”!

Πειραματιστείτε και βρείτε το δικό σας στύλ, καταναλώνοντας πάντα με μέτρο!