α παλαιωμένα τσίπουρα είναι η νέα τάση στον χώρο της ελληνικής αποσταγματοποιίας και κερδίζουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Παλαιωμένο τσίπουρο είναι το τσίπουρο που προέρχεται από υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και στη συνέχεια παλαιώνει σε βαρέλια. Παρότι είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα, παραμένει προσιτό και προσφέρεται για τη προσωπική συλλογή των καταναλωτών.

Η απόσταξη και η παλαίωση.

Παλαιωμένο Τσίπουρο αποκαλούμε το τσίπουρο που έχει ωριμάσει για μήνες ή χρόνια σε δρύινα βαρέλια ώστε να αποκτήσει νέα γευστικά χαρακτηριστικά, πιο πλούσια και πιο σύνθετα απ’ ότι πριν. Το μελί αυτό χρώμα του προέρχεται από την επαφή του με το ξύλο, και βαθαίνει σε απόχρωση με το πέρασμα του χρόνου. Η εμφιάλωση είναι αυτή που σταματάει την ωρίμανση, την αλλαγή στο χρώμα και τη γευστική βελτίωση.

Η επιτυχία του παλαιωμένου τσίπουρου στην ελληνική αγορά είναι αδιαμφισβήτητη, και αυτό φαίνεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τους αλλά και από την αποδοχή του σε διάφορες εξειδικευμένες εκθέσεις. Η παλαίωση του τσίπουρου είναι ένα καθοριστικό βήμα στον εκμοντερνισμό του απλού παραδοσιακού ελληνικού ποτού, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την ελληνική οινοποιία. Η χρήση σταφυλιού για την παρασκευή του και δη καλής ποιότητας και συγκεκριμένης ποικιλίας ή ακόμα καλύτερα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) ή Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) μπορεί να αποτελέσουν τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν ακόμα παραπάνω την ελληνική οινοποιία. Έτσι, προκύπτει ένα απόσταγμα κυριολεκτικά σταφυλής, το οποίο εκτιμάται πολύ από τους γευσιγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα δημοφιλέστερα διεθνή αποστάγματα.

Χρώμα και αρώματα του παλαιωμένου τσίπουρου.

Οι φιάλες όλων των παλαιωμένων τσίπουρων είναι διάφανες, έτσι ώστε να είναι διακριτό το εσωτερικό κεχριμπαρένιο χρώμα του ποτού. Κατά το σερβίρισμα σε ποτήρι, γίνονται διακριτές οι νότες από διάφορες αποχρώσεις καραμέλας, στοιχείο της παλαίωσης και του βαρελιού. Το σκουρόχρωμο χρώμα προέρχεται από το βαρέλι.

Επίσης ο τύπος του βαρελιού επηρεάζει τα αρώματα που διακρίνουμε σε κάθε ετικέτα. Για παράδειγμα το τσίπουρο, το οποίο δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι, έχει κυρίως φρουτώδη και ανθώδη χαρακτήρα και λιγότερο μπαχαρώδη.

Αν κάποιος δοκιμάσει «τυφλά» ένα καλό παλαιωμένο τσίπουρο, είναι πολύ πιθανό να το μπερδέψει με ένα ουίσκι, μαλτ. Υπάρχουν πολλά αρώματα που είναι κοινά μεταξύ των δύο, όπως των ξηρών καρπών, των μπαχαρικών, του καμένου ξύλου, του μελιού ακόμα και του κεριού. Ωστόσο το τσίπουρο δεν θα εμφανίσει ποτέ τη χαρακτηριστική μυρωδιά της τύρφης που είναι το σήμα-κατατεθέν του σκοτσέζικου ουίσκι. Επίσης, στο τσίπουρο θα υπάρχει πάντα στο βάθος μία νότα, όχι απλώς σταφυλιού, αλλά και βόστρυχα (κοτσανιού) σταφυλιού, που το καθιστά ξεχωριστό.

«Τα πιο χαρακτηριστικά αρώματα του παλαιωμένου τσίπουρου είναι της σοκολάτας, του μελιού, του σύκου, της σταφίδας, του καπνού και της μόκας»

Η πρώτη επαφή με την γλώσσα, εμφανίζει εκλεπτυσμένα αρώματα όπως δαμάσκηνα, γαρύφαλλο, καβουρδισμένα αμύγδαλα, αρώματα καφέ και μοσχοκάρυδο. Με την κατάποση αλλάζει η γευστική διάσταση και περνάμε σε αρώματα φρέσκιας βανίλιας, λευκών λουλουδιών, τζίντζερ, γιασεμί, περγαμόντο, εσπεριδοειδή.

Τα πρωτογενή αρώματα προέρχονται φυσικά από το σταφύλι που πρόκειται να γίνει τσίπουρο, πριν γίνει η αλκοολική ζύμωση. Τα δευτερογενή αρώματα εγκλωβίζονται κατά την απόσταξη, ενώ τα τριτογενή αρώματα δομούνται στην παλαίωση του βαρελιού. Ο χρόνος παλαίωσης και το κάψιμο του βαρελιού ορίζουν την ένταση των αρωμάτων.

Τα ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα ως Premium ελληνικά αποστάγματα, δεν περιέχουν γλυκάνισο και περνούν μήνες ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια. Τα αρώματα που αναδύονται μόλις το απόσταγμα αναπνεύσει κι απελευθερωθεί στο σωστό ποτήρι αγγίζουν μία γκάμα από νότες φρέσκων μέχρι και αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, ξηρούς καρπούς και σοκολάτας.

 Η πρώτη ύλη διαλέγεται συγκεκριμένα για τη δημιουργία παλαιωμένου τσίπουρου, κυρίως από τις φλούδες από τις ρόγες, ενώ συχνά προσθέτουν στον άμβυκα που θα γίνει ο βρασμός και λίγο κρασί από την ίδια ποικιλία. Έτσι, το παραγόμενο τσίπουρο έχει τα μοναδικά αρώματα της ποικιλίας σταφυλιών από τα οποία προέρχεται.

Επιλεγμένες ετικέτες και τα βασικά χαρακτηριστικά τους

Στην Ελλάδα, οι περιοχές που διακρίνονται για τη παραγωγή παλαιωμένου τσίπουρου είναι η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την Κρήτη, η οποία επίσης έχει μεγάλη παράδοση στην κατανάλωση τσικουδιάς, οι Θεσσαλοί και οι Ηπειρώτες έχουν αναπτύξει πολλά επώνυμα τσίπουρα, τα οποία έχουν αρχίσει να εδραιώνονται στην αγορά και να αποκτούν πιστούς καταναλωτές. Πολλές ετικέτες βρίσκονται ήδη σε bars και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιδιαίτερων cocktails, λόγω της πολυπλοκότητας τους.

Τόσο το Dark Cave όσο και το Manifesto Grego είναι τσίπουρα βαθιάς παλαίωσης, βαρβάτα, ογκώδη και εντυπωσιακά. Αντέχουν, λένε οι ειδικοί των πούρων, ακόμα και στις πιο θηριώδεις δημιουργίες των Κουβανών, τις οποίες συνοδεύουν εξαιρετικά.

DARK CAVE Παλαιωμένο Τσίπουρο Τσιλιλή 5 ετών

Το παλαιωμένο τσίπουρο της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή παράγεται από φρέσκα ζυμωμένα στέμφυλα σταφυλιών υψηλής ποιότητας της Θεσσαλίας. Αποστάζεται σε μικρούς ασυνεχείς χάλκινους άμβυκες μέσω μιας αργής, υπομονετικής διαδικασίας για να διατηρηθούν και αναδειχθούν τα φρέσκα και γλυκά αρώματα.

Η διαδικασία της ωρίμανσης γίνεται σε προσεκτικά επιλεγμένα γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, όπου προηγουμένως έχουν παλαιώσει ερυθροί και Vinsanto οίνοι, για τουλάχιστον 5 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα με εύρος από μελωμένα ποικιλιακά αρώματα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, πικάντικα αρώματα όπως βανίλια, σοκολάτα και μοσχοκάρυδο, σε συνδυασμό με ένα ρωμαλέο αλλά μαλακό σώμα, απαλό τελείωμα και φινετσάτη αρωματική επίγευση.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Παλαιωμένο 3 ετών.

Έπειτα από 3 χρόνια ωρίμανσης πήρε χρώμα ζωηρού κεχριμπαριού και τώρα έχει μαζί του αρώματα σοκολάτας και λευκών λουλουδιών. Έχει γεύση από τραγανά δαμάσκηνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και επίγευση φρέσκιας βανίλιας.

Παλαιωμένο Τσίπουρο Σπυρόπουλος

 

Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, με τα φρουτώδη αρώματα να είναι ώριμα και να θυμίζουν μαρμελάδες φρούτων και αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, και την δρυ να ντύνει το απόσταγμα με γλυκά μπαχαρικά, βανίλια, καραμέλα βουτύρου, κακάο και ξηρούς καρπούς. Η γεύση του είναι πλούσια και επίμονη, με τις γεύσεις από την δρυ να πολιορκούν τον ουρανίσκο και να αφήνουν μία μακρά σοκολατένια επίγευση.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ DORODOULI CLASSICOX 2 ετών

Ένα μοναδικό παλαιωμένο απόσταγμα από σταφύλι με ξύλινες νότες μπαχαρικών και πασχαλιάς. Εξαιρετικό για να συνοδέψει τις όμορφες στιγμές σας με αγάπη και ζεστασιά σε ένα αρωματικό ταξίδι στη νοσταλγία. Κομψό άρωμα και απαλή γεύση. Ιδανικό για να καταναλωθεί με παρέα, ένα ποτήρι αριστοκρατικό, παλαιωμένο τσίπουρο.

Ένα μοναδικό παλαιωμένο απόσταγμα από σταφύλι με ξύλινες νότες μπαχαρικών και πασχαλιάς. Εξαιρετικό για να συνοδέψει τις όμορφες στιγμές σας με αγάπη και ζεστασιά σε ένα αρωματικό ταξίδι στη νοσταλγία. Κομψό άρωμα και απαλή γεύση. Ιδανικό για να καταναλωθεί με παρέα, ένα ποτήρι αριστοκρατικό, παλαιωμένο τσίπουρο.

Τσίπουρο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Παλαιωμένο LIMITED EDITION

 

 Αποστάζεται αποκλειστικά από πυρήνες επιλεγμένων θεσσαλικών ποικιλιών αμπέλου. Η Αυθεντική πολλαπλή απόσταξη, η αργή ωρίμανση για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια και η τέλεια εκχύλιση, έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό απόσταγμα με πολύ απαλή γεύση.

1η Περιορισμένη Έκδοση 2018 σε 3.000 μπουκάλια με ετικέτα.

ΕΩΘΙΝΟΝ Τσίπουρο Παλαιωμένο

 

Χρυσαφένιο χρώμα, σε ένα θαυμάσιο απόσταγμα που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για έναν τουλάχιστον χρόνο. Αποκτά σύνθετα αρώματα από ώριμα μήλα, βανίλια, ξηρούς καρπούς, μπαχάρια και καπνό, και στόμα κρεμμώδες κι αιχμηρό, με όμορφο φρουτώδες τελείωμα.

Παλαιωμένο Τσίπουρο ΚΑΡΔΑΣΗ

 

 

 Το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση, είναι ένα εκλεκτό απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου που ωρίμασε σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η παραμονή του αποστάγματος στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 μήνες. Η διαδικασία της παλαίωσης αλλάζει το χαρακτήρα του τσίπουρου, δίνοντάς του πιο φίνα αρώματα, πιο πλούσια γεύση και πολύ δυνατή επίγευση. Το τελικό blend είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα απαλό και ολοκληρωμένο που σε εκπλήσσει ευχάριστα. Κυριαρχούν αρώματα φρέσκων φρούτων, βανίλιας εσπεριδοειδών αλλά και μπαχαρικών, μόκας σοκολάτας και καπνού.