«Ούζο όταν πιεις / γίνεσαι ευθύς / βασιλιάς, δικτάτορας / Θεός και κοσμοκράτορας / σαν το καλοπιείς / βρε θα ευφρανθείς / κι όλα πια στον κόσμο / ρόδινα θε να τα δεις»

Το εθνικό μας ποτό, έχει εδραιωθεί στη κουλτούρα μας, ομορφαίνει τις παρέες μας, συντροφεύει τις μοναξιές μας. Το "ουζάκι" έχει ταυτιστεί με καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιο, μεζεδάκια, παρέα και χαλάρωση!

Το ούζο είναι απεριτίφ, βοηθά να «ανοίξει» το στόμα και οι γευστικοί κάλυκες να προετοιμαστούν για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στο γεύμα. Γι’ αυτό συνοδεύεται από μεζέδες που ανοίγουν την όρεξη, και δεν προτείνεται να πίνεται μόνο του.

Ιδανικό pairing είναι κάθε μορφής θαλασσινά, αλλά και μικρά τηγανητά ψαράκια (γαύρος, αθερίνα, μαρίδα κτλ). Χταπόδι στα κάρβουνα ή ξιδάτο είναι ένας υπέροχος συνδυασμός. Ωμά όστρακα αλλά και αλίπαστα θα απογειώσουν τις αισθήσεις στον ουρανίσκο σας!

Εάν προτιμάμε τα κρεατικά, εδώ περιορίζονται οι επιλογές μας, προτιμώντας κυρίως τηγανητά κεφτεδάκια. Καπνιστά αλλαντικά και πικάντικα τυριά μπορούν να γίνουν μια νόστιμη πιατέλα για να συνοδέψουν το ουζάκι σας. Απάκι, παστουρμάς και σύγκλινο για τους πιο μερακλήδες.

Αλλά ας μη ξεχνάμε, η απόλαυση κρύβεται στην απλότητα. Μπουκίτσες ψωμί με ταραμοσαλάτα, τυράκι, ρέγγα, ντομάτα, αγγουράκι και ελιές, δίνουν ίσως το μέγιστο της απόλαυσης.

Πάμε τώρα να δώσουμε κάποια tips:

  • Δεν μπαίνει στο ψυγείο, καθώς δημιουργούνται κρύσταλλοι ανηθόλης, αλλοιώνεται η γεύση κι έχουμε θόλωμα.
  • Προτείνουμε προσθήκη παγωμένου νερού κι όχι πάγου, καθώς έχουμε πάλι λεπτούς κρυστάλλους ανηθόλης, που ευθύνεται για τον πονοκέφαλο και τις καούρες στο στομάχι.
  • Πίνεται σε στενό ποτήρι: Η μύτη μας πρέπει να είναι έξω από το στόμιο του ποτηριού με το ούζο. Αν πίνουμε σε φαρδύ ποτήρι, εισπνέουμε αναθυμιάσεις αλκοόλης και μεθάμε γρήγορα.