Γιατί να μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η θερμοκρασία που σερβίρουμε ένα κρασί; Μα, για να μεγιστοποιήσουμε τα αρώματα και τις γεύσεις! Έτσι απολαμβάνουμε στο μέγιστο το αγαπημένο μας κρασί!
Αν το σερβίρουμε πιο ζεστό απ ότι πρέπει, το αλκοόλ θα εξατμιστεί γρήγορα, αφήνοντάς το επίπεδο και "πλαδαρό", ενώ εάν είναι πιο κρύο, τα αρώματά του θα χαθούν! Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιους γενικούς κανόνες λοιπόν.


Λευκά Κρασιά


- Τα λευκά κρασιά εάν είναι ελαφριά (πχ Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά κτλ) θα πρέπει να σερβίρονται στους 6-9 βαθμούς, ενώ εάν πιούμε ένα πιο γεμάτο ή και παλαιωμένο λευκό (πχ Ασύρτικο, Chardonnay) θα πρέπει να ανεβάσουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία, στους 9-11 βαθμούς.


Ροζέ Κρασιά


-Τα ροζέ κρασιά, συνήθως προτιμάνε θερμοκρασίες κοντά στους 9-10 βαθμούς, ώστε να αναδείξουν το φρουτώδη συνήθως χαρακτήρα τους.


Ερυθρά Κρασιά

-Τα ερυθρά, όταν μιλάμε για ελαφριά, (πχ φρέσκο Αγιωργίτικο) θα κινηθούμε κοντά στους 12-14 βαθμούς, και όσο το κρασί γίνεται πιο πλούσιο φτάνει μέχρι τους 17-18. Αυτή λοιπόν είναι η περίφημη "θερμοκρασία δωματίου" που βλέπουμε συχνά, και επιτρέπει στα Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρα και άλλα "βαριά" κόκκινα κρασιά να είναι απολαυστικά, και αρωματικά, χωρίς οι πλούσιες τανίνες να φανούν υπερβολικά και να τονίσουν τη στυφή τους φύση!


Αφρώδη & Γλυκά Κρασιά


-Τα αφρώδη και τα γλυκά κρασιά αγαπούν τις δροσερές θερμοκρασίες, 6-7 βαθμούς, ώστε τα μεν αφρώδη να έχουν έντονες φυσαλίδες, και τα γλυκά κρασιά να έχουν ισορροπία στη γλυκύτητα και στα αρώματα.


Και για να μην παιδευόμαστε συνεχώς με θερμόμετρα και μετρήσεις, καθώς σκοπός μας είναι η απόλαυση, ας δούμε πρακτικά και γρήγορα πως μπορούμε να πλησιάσουμε αυτές τις θερμοκρασίες:


Για τα λευκά μπορεί απλά να χρειαστεί να τα βάλετε 1-2 ώρες πριν το πιείτε στο ψυγείο, για 20-25 λεπτά στην κατάψυξη, ή για 30 λεπτά μέσα σε σαμπανιέρα με πάγο. Για τα κόκκινα αρκούν μόνο λίγα λεπτά στο ψυγείο ή στον πάγο. Η σαμπανιέρα θα πρέπει να είναι γεμάτη με νερό εώς το ύψος του λαιμού του μπουκαλιού, και φυσικά να έχει αρκετά παγάκια ώστε να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία!


Ας απολαύσουμε στο μέγιστο λοιπόν τις αγαπημένες μας ετικέτες! Εις υγείαν!