Το Chardonnay είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά στον κόσμο και ανήκει στην οικογένεια των λευκών κρασιών. Το όνομά του προέρχεται από την πόλη Chardonnay στη Βουργουνδία της Γαλλίας, όπου πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε για πρώτη φορά. Σήμερα, όμως, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και παράγεται σε διάφορες εκδοχές, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία στους λάτρεις του κρασιού. Οι εκλεκτοί του χρωματισμοί μαζί με τις εκρηκτικές γεύσεις το καθιστούν αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα κρασιά του κοινού και όχι άδικα. Πάμε λοιπόν να το γνωρίσουμε καλύτερα!

Κρασιά Chardonnay - μια μεγάλη ποικιλία

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού Chardonnay είναι η ικανότητά του να ανταποκρίνεται στην επίδραση του περιβάλλοντος και της κλιματικής ζώνης στην οποία καλλιεργείται. Αυτό σημαίνει ότι το Chardonnay που παράγεται σε διαφορετικές περιοχές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά γεύσης και αρωμάτων. Επίσης, η παραγωγή και οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν το τελικό προϊόν.

Όταν αναφερόμαστε στον κόσμο του κρασιού, δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε το μαγευτικό σταφύλι και την επεξεργασία του σε διαφορετικά κλίματα. Όταν αυτό το σταφύλι φυτεύεται σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, το αποτέλεσμα είναι κρασιά που ξεχωρίζουν για την υψηλή οξύτητα και τα έντονα αρώματα τους, τα οποία θυμίζουν εσπεριδοειδή. Η εμπειρία της γεύσης και της μυρωδιάς είναι εξωτική και απολαυστική. Από την άλλη πλευρά, όταν το σταφύλι καλλιεργείται σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα, το κρασί που προκύπτει είναι πιο μέτριο σε οξύτητα και έχει αρώματα ώριμων φρούτων, όπως τα βερίκοκα και τα ροδάκινα. Η εμπειρία είναι πιο ήπια, αλλά ακόμα πιο απολαυστική και ευχάριστη στον ουρανίσκο! Τέλος, όταν τα σταφύλια chardonnay ωριμάζουν σε ζεστό κλίμα, η οξύτητα του κρασιού είναι χαμηλή, αλλά η περιεκτικότητα σε αλκοόλ φτάνει στα ύψη! Παράλληλα, το σώμα του κρασιού είναι πιο ευδιάκριτο στον ουρανίσκο και τα αρώματα που το συνοδεύουν αποτελούν τροπικές νότες, όπως εκείνες του ανανά και του μάνγκο.

Η μεγάλη αυτή ποικιλία κρασιών που μπορεί να παραχθεί από τα σταφύλια chardonnay είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό, θετικό στοιχείο τους. Για αυτό και πέρα από τη Γαλλία το συγκεκριμένο κρασί έχει πλέον διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Το Chardonnay ανά τον κόσμο

Στη λαμπερή περιοχή της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρασιά Chardonnay χαρακτηρίζονται από την εκλεπτυσμένη τους γεύση και τα αρώματα φρούτων. Παράλληλα από τη μακρινή Αυστραλία, έρχονται κρασιά με αναπάντεχες γεύσεις και αρώματα, λόγω της ποικιλομορφίας του κλίματος. Επίσης, στη Νότια Αφρική, το πιο ήπιο κλίμα παράγει την εκδοχή του Chardonnay με πιο μέτρια οξύτητα, καθιστώντας το ιδανικό για τους λάτρεις των πιο ελαφρών κρασιών. Και μην ξεχνάμε τη Λατινική Αμερική, όπου η παραγωγή Chardonnay είναι ενεργή και συναρπαστική σε περιοχές όπως η Αργεντινή και η Χιλή.

Το συγκεκριμένο είδος κρασιού καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας, από την Ήπειρο, τη Θράκη έως τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα της παραγωγής του είναι: Σπάνιες Γαίες, Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας Λευκός "Αμπελοτόπι Ζυγός", Πάλπο, Χρυσάμπελο Chardonnay, Χρυσός Λέων Chardonnay, Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, Αρμύρα Σκούρα και πολλά ακόμη. Η ποικιλία είναι μεγάλη και ένα μόνο το σίγουρο: οποιεσδήποτε κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, θα υπάρχει πάντα ένα Chardonnay που θα τις καλύψει πλήρως!

Με τι φαγητά μπορεί να συνδυαστεί το Chardonnay;

Το Chardonnay είναι ένα κρασί που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά φαγητά λόγω των διαφορετικών του χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά τόσο με ψάρια, τυριά, κρεατικά με πλούσιες σάλτσες όσο και με οστρακοειδή. Στις περιπτώσεις που η οξύτητα του κρασιού είναι υψηλή, τότε θα ήταν ιδανικό να το συνδυάσετε με σαλάτες, καρπάτσιο και κοτόπουλο. Εάν από την άλλη ο τύπος που θα επιλέξετε έχει πιο πλούσια και “γεμάτη” γεύση, τότε αποτελεί ένα συνοδευτικό που ταιριάζει απόλυτα με ζυμαρικά, ριζότο και πιάτα με τυριά, όπως είναι το σουφλέ!

Εσείς, έχετε απολαύσει τον πλούτο των γεύσεων και των αρωμάτων αυτού του εκλεκτού κρασιού;