Το ασύρτικο Σαντορίνης έχει πολύ δίκαια χαρακτηριστεί ώς ο πιο δυνατός πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Και πράγματι, έχει καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια, να συζητείται έντονα στο παγκόσμιο οινικό κόσμο. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα, έγινε και η πρώτη απόπειρα καλλιέργειας αυτής της ποικιλίας στην Αυστραλία, από τον γνωστό παραγωγό Jim Barry. Ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την ευγενή, ντελικάτη κυρία, με την έντονη προσωπικότητα!

Η ποικιλία έχει καταγωγή από τη Σαντορίνη, παρόλο που τη συναντάμε σε αρκετά νησιά, και πλέον έντονα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σ αυτό όμως το ηφαιστειογενές όμορφο νησί έχει καθιερωθεί και έχει αναπτύξει τις αρετές της. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο, έχει επηρεάσει πολύ έντονα τα κρασιά που παράγονται. Το ηφαίστειο λοιπόν, αλλά και η έντονη ξηρασία, εμπόδισαν την πανδημία της φυλλοξήρας να εισβάλει στο νησί! Έτσι λοιπόν έχουμε αυτόριζα αμπέλια, τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά και εξαιρετική συμπύκνωση σε αρώματα και γεύσεις! Επιπλέον το ιδιαίτερο αυτό έδαφος, που δε συγκρίνεται με κανένα στο κόσμο, δίνει μοναδικό αρωματικό και γευστικό προφίλ! Αν προσθέσουμε την ιδιαίτερη τοπογραφία του νησιού, που κάνει τη πρόσβαση στους αμπελώνες, και κατ επέκταση τις καλλιεργητικές φροντίδες, εξαιρετικά δύσκολες, καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο οι τιμές των κρασιών αρκετές φορές σκαρφαλώνουν σε υψηλά επίπεδα χρονιά με τη χρονιά. Σε αυτό το φαινόμενο φυσικά συμβάλλει και η αυξανόμενη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ο παραδοσιακός τρόπος κλαδέματος των κλημάτων, η οποία λέγεται κουλούρα, και υπάρχει ακόμα σε αρκετούς από τους αμπελώνες του νησιού. Αυτό το μοναδικό κλάδεμα προστατεύει το φυτό από τους δυνατούς ανέμους, την άμμο του ηφαιστειογενούς εδάφους που φέρνουν οι άνεμοι, τον έντονο ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και την ξηρασία.

Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της, λαμβάνοντας υπόψιν την έκφραση της Σαντορίνης. Δίνει λευκά κρασιά, με χρώμα λεμονοπράσινο. Φυσικά συμμετέχει και σε διάφορα blends, και δίνει εξαιρετικά γλυκά κρασιά, τα υπέροχα Vinsanto. Υψηλή οξύτητα, ορυκτότητα και μεταλλικότητα στη μύτη, με εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, ακόμα και εξωτικά φρούτα, συνήθως με μια αίσθηση θαλασσινής αλμύρας. Επειδή λόγω υψηλής οξύτητας είναι μια ποικιλία που επιδέχεται παλαίωση σε βαρέλια, σε αυτή τη περίπτωση γίνεται έντονη η παρουσία του ξύλου, η μεταλλικότητα καθώς και τα φρούτα, που πλέον γίνονται ώριμα και μαρμελαδένια. Ακόμα πιο πληθωρικά παραδείγματα είναι τα περίφημα Νυχτέρια, παλαιωμένα σε βαρέλι, από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας. Φυσικά οι Σαντορίνες έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης στη φιάλη, οπότε εάν πετύχετε μια παλαιότερη εσοδεία, μη διστάσετε στιγμή και τολμήστε να δοκιμάσετε την υπέροχη εξέλιξη της με τα χρόνια.

Αφού λοιπόν ενθουσιαστήκαμε με την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, αποφασίσαμε να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα περίφημο Ασύρτικο Σαντορίνης. Λογικά θα αναζητήσουμε με τί θα το συνοδεύσουμε, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση μας. Η υψηλή οξύτητα, σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αλμύρα που αναφέραμε, κάνει το κρασί αυτό ένα τέλειο σύντροφο, για μεγάλα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα! Επίσης ένα λιπαρό κατσίκι ή αρνί θα βρει το μάστορά του με μια Σαντορίνη, με την οξύτητα να δροσίζει και να καθαρίζει το στόμα από τη λιπαρότητα του εριφίου. Εκλεπτυσμένα μαγειρεμένα λευκά κρέατα, (χορινό, ιπτάμενο κυνήγι κτλ) θα δώσουν υπέροχους συνδυασμούς και θα μεταμορφώσουν το τραπέζι σας!

Αυτό είναι λοιπόν το Ασύρτικο Σαντορίνης, ένα κρασί δυναμικό, έντονο, αναγνωρισμένο παγκοσμίως. Η δουλειά που γίνεται από όλους τους παραγωγούς του νησιού είναι υψηλού επιπέδου και χαρίζει σε αυτό το ΠΟΠ κρασί μια εγγύηση οτι θα απολαύσετε ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης.